Reiskiezer.jouwweb.nl

BERLIJN

BERLIJN is de hoofdstad van Duitsland en ook de grootste stad van het land met ongeveer 3,5 miljoen inwoners. Het is tevens de op één na grootste stad van de Europese Unie. Er is een hoog ontwikkeld cultureel leven en u vindt hier veel natuur.

Een stedentrip naar Berlijn is absoluut meer dan de moeite waard. Berlijn biedt bezienswaardigheden zoals Checkpoint Charlie, de Berlijnse muur en Brandenburger Tor. Berlijn is een zeer leuke bestemming voor een weekendje weg! Ga zeker ook eens een weekendje naar Berlijn tijdens de Kerstdagen wanneer er diverse kerstmarkten zijn.

In Berlijn zijn er vele bezienswaardigheden waar u naartoe kunt gaan. Als u in korte tijd zoveel mogelijk van de belangrijkste bezienswaardigheden wilt zien dan kunt u reserveren voor de Hop on Hop off bus tour. De bus rijdt langs de highlights Berlijn en u kunt in- en uitstappen wanneer u wilt.

 

 

    

 

Hieronder ziet u een kleine selectie van al deze bezienswaardigheden:

 

Checkpoint Charlie: Dit is een voormalige controlepost in de Berlijnse Muur. Vroeger was dit de enige doorgang voor buitenlanders naar Oost-Berlijn. In 1989 na de val van de Muur werd Checkpoint Charlie opgeheven. Als u nu naar Checkpoint Charlie gaat dan ziet u daar een kopie van een wachthuisje staan. Het origineel is in 1990 afgebroken.

 

Kurfürstendamm: In het voormalige West-Berlijn vindt u de Kurfürstendamm, de grootste winkelboulevard van Berlijn. Deze boulevard is 3,5 kilometer lang dus u kunt hier uitgebreid shoppen tijdens uw stedentrip in Berlijn.

 

Brandenburger Tor: De belangrijkste poort van Berlijn is de Brandenburger Tor. Deze poort vormt de afsluiting van de boulevard Under den Linden en u vindt de Brandenburger Tor aan de Pariser Platz. Deze 66 meter brede en 26 meter hoge poort is de belangrijkste poort van Berlijn, die de eenheid van Duitsland symboliseert.

 

Berlijnse Muur: De Berlijnse Muur vormde vroeger een scheiding tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen. Enkele delen van de Muur staan nog overeind als herinnering aan het verleden. Aan de Mühlenstrasse vindt u de East Side Gallery: 1200 meter muur die fraai is beschilderd door kunstenaars uit de hele wereld. De Berlijnse Muur is het bekendste symbool van de Koude Oorlog (periode van gewapende vrede tussen de Communistische wereld en het Westen in de tweede helft van de 20e eeuw) De Muur die Oost- en West Berlijn van elkaar scheidde was 45,3 km lang en ‘viel’ in 1989. Er zijn nog maar enkele stukken muur bewaard gebleven.

 

Slot Charlottenburg: Dit is het grootste kasteel van Berlijn. Het is aan het einde van de 17e eeuw gebouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd, maar na de oorlog is het grondig gerestaureerd. In het kasteel vindt u mooie Franse schilderijen. En rondom het kasteel vindt u een park dat lijkt op de tuinen van het Paleis van Versailles met porseleinen beelden. Het kasteel is dus absoluut een bezoekje waard tijdens u stedentrip in Berlijn.

 

De Rijksdag: Hierin wordt er vergadert door de regering.

 

Alexanderplatz: Dit is een ontmoetingsplaats voor jongeren. Vlakbij staat de Fernsehturm (368m hoog). Op ruim 200 meter hoogte heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

 

Postdamer Platz: Dit is een druk verkeersknooppunt waar u een amusements- en winkelcentrum aantreft. De architectuur van de gebouwen is erg bijzonder.

 

Berliner Dom: Eén van de belangrijkste kerken van Berlijn is de Berliner Dom. De zuilen, mozaïken, de grafkelders en ook de grootste koepel (op 98 meter hoogte) zijn erg indrukwekkend.

 

Gedächtniskirche: De oorspronkelijke kerk werd tijdens de tweede Wereldoorlog verwoest op één toren (63m hoog) na. Naast deze toren is een nieuwe kerk gebouwd.

 

KaDeWe: Het Kaufhaus des Westens is het grootste warenhuis van Europa.

 

 

 

 

Berlijn is een van die steden waar je slechts enkele uurtjes hoeft rond te lopen om je er al volledig thuis te voelen, wat voor soort citytripper je ook bent.

 

De culturele reiziger zal tijdens een citytrip Berlijn zeker niet teleurgesteld worden. De Dom van Berlijn is met zijn groene koepels een prachtig bouwwerk, de Brandenburger Tor wordt ‘s avonds letterlijk in de spotlights gezet en toont zich dan van zijn mooiste kant, en aan de Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie kan je de recente geschiedenis nog echt voelen! Liever een citytrip met het hele gezin? Ook dan is een weekend Berlijn de ideale keuze: ga met de kleintjes naar het Computerspielemuseum, neem ze mee op ontdekkingstocht door een van de twee immense dierentuinen of laat ze helemaal losgaan in het Legoland Discovery Center. Maar ook op culinair vlak is Berlijn meer dan enkel “Bratwurst mit Sauerkraut”: proef een lekkere Kartoffelsuppe (aardappelsoep), waag je eens aan iets anders en bestel een Eisbein (varkensgewricht) of neem deel aan een van de vele Food Walking Tours en ontdek hoe zelfs elke Berlijnse wijk over zijn eigen eetcultuur beschikt!

In Berlijn citytrip je namelijk de hele stad door voor een appel en een ei, als je dat wil!

Last minute Berlijn gekozen? Dan hebben wij enkele budgetvriendelijke tips voor je op een rijtje gezet:

Als eerste is de periode die je kiest zeker van belang. Volgens prijsvergelijkingssite Post Office Travel Money is de kerstperiode de ideale gelegenheid om op citytrip Berlijn te gaan: niet enkel geniet je dan van de prachtige lichtjes en heerlijke geuren van tal van kerstmarktjes, bovendien is het ook nog eens een van de goedkoopste Europese steden om te bezoeken in deze periode!

  • Overal in Berlijn kan je gratis rondleidingen volgen. Een tour door Nieuw, Oud of Alternatief Berlijn: het behoort allemaal tot de mogelijkheden!
  • Even bijkomen van al dat rondwandelen? Niets beter dan een stevig hapje, en waarom eens niet in een speciale setting? Ga naar het Berliner Philharmoniker en geniet, naast het smakelijke eten, van een gratis optreden tijdens een van de lunchconcerten!
  • Ook tal van musea zijn gratis te bezichtigen, maar als laatste tip willen we je graag laten genieten van een prachtig uitzicht. De Reichstag, het Duitse parlementsgebouw, is op zich al een pareltje, maar het uitzicht vanaf de koepel is dat zeker. En dat alles kosteloos!

Berlijn wordt daarom vaak de “Hoofdstad van de graffiti” genoemd, en dat is natuurlijk niet voor niets!

Het bekendste en misschien wel mooiste voorbeeld is de East Side Gallery, een oud stuk Berlijnse Muur van 1,3 kilometer waarop niet minder dan 118 graffitikunstenaars hun spuitbussen hebben losgelaten. De meeste kunstwerken gaan dan ook over de politieke ontwikkelingen na de Val van de Muur. Maar deze graffitikunstwerken vind je eigenlijk terug verspreid over heel de stad, vaak op de meest onmogelijk lijkende plaatsen! Uiteraard heeft ook ‘s werelds meest bekende graffitikunstenaar, Banksy, zijn bijdrage hiertoe geleverd. Tijdens zijn tour door de stad in 2003 en 2004 liet hij ongeveer een dertigtal kunstwerken achter, waarvan eentje zelfs vlakbij de Brandenburger Tor. Google heeft zelfs een wandelroute uitgestippeld langs al zijn werken. Een aanrader!

Ook dan geven we je graag nog wat tips mee - van de locals natuurlijk!

De Duitsers zijn, net zoals wij Belgen, best trots op hun biercultuur. Loop daarom zeker eens binnen bij ‘Aufsturz’ in de Oranienburger Straße: aan de buitenkant oogt het misschien somber, vanbinnen bevindt zich echter het bierparadijs! Meer dan 100 verschillende soorten bier staan er (koel) op je te wachten. Duits bier of Mexicaans? Bananenbier of eerder het zeldzamere gerookte bier? Aan jou de keuze!

  • Ben je een echte pianofan, of hou je gewoon van live muziek met een drankje, ga dan naar de Uferstraße 8, waar je Salon Christophori vindt. Ook dit gebouw is niet meteen indrukwekkend te noemen, aan de binnenzijde is het dat zeker wel: een enorme hal versierd met allerlei (onderdelen van) muziekinstrumenten en verlicht door mooie, oude lampen. Online kan je zelfs gratis je stoelen voor een concertje reserveren!
  • Afsluiten doen we met een zee aan ruimte: het Tempelhof. Vroeger was dit een luchthaven maar sinds 2010 doet het dienst als - jawel - park! Een vreemd, fascinerend gevoel overmant je hier. Het oneindig lijkende uitzicht is op zich al apart te noemen, maar nog bijzonderder: niet elke dag wandel je zomaar in het midden van een landingsbaan zonder problemen!

BIJ ONDERSTAANDE REISAANBIEDERS KUN JE ZEKER EEN REISJE BOEKEN NAAR BERLIJN!

 

 

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!
GaSamen naar Parijs (of New York) Hoteldeal.nl - Altijd de beste deals!
Stedentrips Barcelonareizen Lissabonreizen
Madridreizen Krakaureizen Milaanreizen Stedentrips
UwStedentrip.nl
Vakantie appartementen Budapest Underguide